Katanci na pumpama

Bez autora
Mar 29 2011

Na svaku petu benzinsku pumpu na jugu Srbije je, u poslednje vreme, stavljen katanac. Cene goriva na severu Kosova i Metohije niže su od 20 do 30 odsto, pošto su tamo naftaši oslobođeni plaćanja PDV. Zato sve veći broj vozača iz Srbije odlazi u pogranična mesta i kupuje jeftiniji benzin i dizel, što smanjuje posao na pumpama u Srbiji. Prema podacima Agencije za privredne registre, na jugu Srbije sada radi 78 benzinskih pumpi, a za poslednjih nekoliko godina 22 su izbrisane iz evidencije. Naftaši kažu da je u Srbiji prošle godine radilo oko 1.450 benzinskih pumpi, dok ih je samo na teritoriji Kosova i Metohije bilo čak 1.480, od kojih je veliki broj - nelegalnih. Zbog znatno nižih cena goriva na severu Kosmeta, neki od vlasnika benzinskih pumpi u Novom Pazaru, Tutinu, Raškoj i Kraljevu već su zatvorili svoje pumpe, a pojedini se upravo spremaju da „stave katanac u bravu“.

Katanci na pumpamaNa svaku petu benzinsku pumpu na jugu Srbije je, u poslednje vreme, stavljen katanac.

Cene goriva na severu Kosova i Metohije niže su od 20 do 30 odsto, pošto su tamo naftaši oslobođeni plaćanja PDV. Zato sve veći broj vozača iz Srbije odlazi u pogranična mesta i kupuje jeftiniji benzin i dizel, što smanjuje posao na pumpama u Srbiji.

Prema podacima Agencije za privredne registre, na jugu Srbije sada radi 78 benzinskih pumpi, a za poslednjih nekoliko godina 22 su izbrisane iz evidencije. Naftaši kažu da je u Srbiji prošle godine radilo oko 1.450 benzinskih pumpi, dok ih je samo na teritoriji Kosova i Metohije bilo čak 1.480, od kojih je veliki broj - nelegalnih.

Zbog znatno nižih cena goriva na severu Kosmeta, neki od vlasnika benzinskih pumpi u Novom Pazaru, Tutinu, Raškoj i Kraljevu već su zatvorili svoje pumpe, a pojedini se upravo spremaju da „stave katanac u bravu“. Jer, otkad je država 2008. godine, kao pomoć Srbima na severu Kosova, prestala da obračunava PDV za gorivo, šverc je počeo da „cveta“.

Vlasnik „Formula-petrola“ iz Novog Pazara Nusret Murtezić kaže da je za sve kriva država koja već četiri godine na neprimeren način i na svoju štetu favorizuje pumpadžije na severu Kosmeta, među kojima je i puno divljih.

- Situacija je neodrživa, neki su već zatvorili pumpe, a mi koji još radimo svakodnevno pravimo gubitke i spremamo se za bankrot - kaže Murtezić.

- Očigledno neko ima interesa da gorivo na severu Kosmeta bude bar 20 do 30 odsto jeftinije od goriva u Srbiji i da se njime na veliko švercuje.

U Udruženju vlasnika privatnih benzinskih pumpi kažu da su mnoge pumpe na jugu Srbije u velikim finansijskim problemima, pa će od države uskoro zatražiti da ih zaštiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik